Ribe v prehrani

neznan uporabnik

tema odprta - 4. maj 2007 16:07 | ogledi: 4.784 | odgovori: 11

˝˝ribja čorba˝ kuhana riba, neke vrste ribji golaz. predvsem me zanima kdo odstrani srti ali koščice

vinko51

pouhek  

član od: 24.8.2005

sporočila: 273

4. maj 2007 21:28

Ribja ćorba - ostanejo. Ribja juha - odstranit. siba

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

4. maj 2007 23:13

SIBA lp goga

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

5. maj 2007 22:23

Riblja čorba, Siba zlato moje...Mamamia

 

Za ribji paprikaš (torej jed iz sladkovodnih rib) se kosti ne odstranjujeo, enako kot ne za brodet (morske ribe). Za ribjo juhico, tisto pravo, bistro, ki se postreže z rižem, pa kostike seveda proč od mesa....

 

Mamamia

mamamia

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

7. maj 2007 18:28

Najelegantneje zaobideš ta problem tako,da vzameš ribe "brez" kosti.Priporočam ti morsko žabo-grdobino,osliča ali škarpeno.Za juho mora biti riba sveža.V juhi ribe nikar ne razkuhaj,saj jo postrežeš kot glavno jed po juhici.Ribjo čorbo in brodet pripravljamo iz manj kvalitetnih in manjših rib,ki so polne kosti.Le te razkuhamo tako,da padejo kosti na dno posode.Zato čorbe in brodeta nikoli ne zajemaj iz dna posode,čeprav je tam bolj gosta,sicer ti bo žal. ati zlati

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

7. maj 2007 22:05

Večkrat sem se odločil, da se ne bom oglasil v tej temi, pa me ati zlati povleče za jezik ( pardon za un prst, za tipkanje ). A si predstavljaš Vinkota, da kupi na trgu frišno celo škarpeno, trikrat se bo špiknil na plavuti ko je bo vadil iz vrečke ( in ga vbodi bojo boleli tri mesece ali več ), tista glava ima kosti kot  deset osličev,  glavna kost ( hrbtenjača, menda ) ima ostre kosti kot hudič, da o onih manjših kosteh, ki držijo plavuti niti ne govorimo.

Tista ti je pa dobra: za juho mora bit riba sveža. ( kao za brodet npr. ni treba ).

Glede juhe in juhice te ne razumem: jaz delam ribjo juho od glav in repa večjih rib, to razkuham in ločim od kosti ter vrnem v juho.

Pri meni, ko kuham čorbo ali brodet, kosi ribe, ali cele manjše ribe ostanejo ( v glavnem ) cele, ( saj veš, ne meša se, se le rahlo " zavrti " posoda  ) in se zlomijo kvejčemu pri jemanju iz posode.

Ati zlati, oprosti nisem mogel bit tiho, povedal sem le svoje mnenje. 

ežoj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. maj 2007 23:22

ežoj je napisal/a:

  glavna kost ( hrbtenjača, menda ) ima ostre kosti kot hudič, da o onih manjših kosteh, ki držijo plavuti niti ne govorimo.

ežoj

Ne, ežoj, hrbtenica je okostje, v njej je živčevje, hrbtenjača. Oprosti, ne morem iz svoje kože, te moram popravit.

rimljanka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. maj 2007 5:34

Ja rimljanka,

vem da imaš prav, zaradi tega sem zapisal menda, ni se mi ljubilo pogledat v slovar. 

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

8. maj 2007 8:59

mamamia je napisal/a:

Za ribjo juhico, tisto pravo, bistro, ki se postreže z rižem, pa kostike seveda proč od mesa....

 Mamamia

mamamia

Takšno je pa meni skuhala za 1. maj v Puli moja gostiteljica, sicer doma iz Premude. Sem prej tako razlagala, da jaz ne jem ribje juhe....ampak kolk je bila ta zadeva dooobraaaa .

Ja, pa po Premanturi sem iskala mamamio...pa je ni bilo

Ognjič

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

8. maj 2007 9:53

Ne, letos pa mamemie ni bilo v Premanturi za praznike. Smo malo zamaknili odpiranje hiše.

 

Glede kuhanja brodeta bi pa imela pri atiju zlatiju eno samo pripombo: mi tudi brodet kuhamo iz pretežno prvovrstnih rib, za dober, pravi brodet jih ni škoda. Dobro, pade zraven tudi kaj manjšega, nikakor pa ne manj kvalitetnega. Ugor in škarpena že ne smeta manjkati, pauk tudi ne, najslabše, kar prileti noter, je morda kakšna skuša, ker jih imam jaz tako zelo rada.

 Mamamia

mamamia

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

8. maj 2007 15:23

Ežoj ne sodi ribe po zunanjosti,škarpeni,ko je kuhana v juhi lahko odstraniš vse vidne kosti in bodice brez posebnega truda.Potem je škarpena skoraj brez kosti in je ena boljših rib za juho.Poprosil bi vinka,da pove kolikokrat se je že zbodel na sveži škarpeni.Če je res nerodne sorte,naj mu jo iz vrečke vzame kdo,ki je spretnejši in bolj vešč tako kočljivega kuharskega posla. Kaj se tiče repov in glav v juhi pa vsak po svoje.Meni tekne tudi juha iz smučeve glave,vendar bi se marsikdo zmrdoval nad njo,ko bi pogledal v razkuhan ribji ksiht.Vinko še nima izkušenj s tem,zato sem mu predlagal,da vzame celo ribo,saj je tako enostavneje.Priprava ribje juhe iz glav in repov pa terja že malo izkušenj in mnogo več časa. Mamamia,pod manj kvalitetno ribo nisem mislil sardel,bukev...temveč manjše bele ribe.Menda ja ne delaš brodeta iz porcijskih škarpen,kovačev,pajkov,trlj in še česa,ki so najmanj 4X dražje kot mešanica"drobiža"za brodet.Ugor pa je in ostane manj kvalitetna riba za moj okus,čeprav se marsikdo ne strinja z menoj.Sam ga z veseljem pojem edino v brodetu,kjer ga je po navadi največ med ribami,pripravljenega na drugačne načine pa brez premisleka menjam za sardele ali girice. Lep kuharsko ribiški pozdrav vsem in brez zamere. ati zlati

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti